Czy ktoś ma wdrożone SB w piekarni ? Zastanawiam się jak ogarnąć produkcję, wydania i zwroty i później na podstawie wydań i zwrotów fakturować odbiorców raz w tygodniu.
Byłem u klienta na wstępnej rozmowie i zgłosił mi takie potrzeby:
Produkcja odbywa się na podstawie receptury poprzez pobranie surowców z magazynu surowców i "wrzucenie" gotowych produktów na magazyn wyrobów gotowych.
Wydania pieczywa odbywają się cały tydzień na podstawie dok. WZ.
Zwroty pieczywa przyjmowane są dokumentami PZ i wrzucane na magazyn zwrotów.
Raz w tygodniu najlepiej automatycznie powinny być generowane FV, które uwzględniają wydania (dok. WZ) dla klienta pomniejszone o zwroty (dok. PZ).
To co zostaje na magazynie zwrotów raz w tygodniu idzie do przemiału (z niektórych produktów produkowana jest bułka tarta i przerzucana jest na magazyn wyrobów gotowych, a z pozostałych produktów robione jest RW jako strata).
Dodatkowo klient chciałby mieć rozpisane zamówienia stałe na poszczególne dni tygodnia, np klient xx w poniedziałek bierze 150 chlebów i 50 bułek, we wtorek 20 chlebów i 30 bułek itp /itd... Na podstawie tak wpisanych zamówień chciałby aby najlepiej automatycznie były generowane dokumenty produkcji i WZ uwzględniając dzień tygodnia, a na inne rzeczy poza takimi zamówieniami operator dopisuje / wypisuje ręcznie.
Pytanie jest to do ogarnięcia przez SB, czy dać sobie spokój z klientem ?
Ostatnio zmieniony przez piotrek 2020-08-06, 15:10, w całości zmieniany 1 raz
Myślę, że otrzymana odpowiedź rozwiązała mi cały problem i wyczerpała dogłębnie temat ...
Niestety nie znam tematu na tyle, żeby się więcej rozwinąć, więc napisałem, że działa w piekarniach. Czekamy na więcej ze strony innych użytkowników forum.
Dobrze, a więc po kolei:
- SB działa w piekarniach, co więcej, na ich potrzeby zostały dorobione specjalne funkcje jak automat do wystawiania WZ i możliwość "trasowania" (układania) faktur robionych z WZ oraz automatycznego wydruku faktur wg trasy, aby kierowca wziął plik faktur i miał je ułożone wg kolejności wydawania na trasie - po szczegóły zapraszam na telefon.
- jeśli chodzi o zwroty to nie mogą być one wprowadzane dokumentami PZ. Między rejestrami sprzedaży i zakupu nie ma powiązania. Aby poprawnie wygenerowało nam potem faktury należy przyjmować zwroty jako WZ UJEMNE. Wtedy program pięknie skompensuje sprzedaż i zwroty przy wystawianiu faktur do WZ.
- jeśli chodzi o "pakiety" dokumentów to też jest to do ogarnięcia. Wykorzystujemy do tego eksport Symplex EDI i import Symplex EDI. Jak to zrobić po kolei:
1. Tworzymy cały tydzień wzorcowych dokumentów (być może już mamy takie z poprzednich okresów).
2. Eksportujemy dokumenty z poniedziałku (rozumiem, że rejestr WZ) bez dat i numerów dokumentów do pliku o nazwie np. poniedziałek.txt. Eksportuje nam się cały jeden dzień WZ-tek. To samo robimy z wtorkiem, środą, itd.
3. W kolejnym tygodniu wpadamy do biura o 4-5 nad ranem, importujemy plik poniedziałek.txt i wczytuje nam się 70 dokumentów WZ z pozycjami, nowymi numerami i bieżącą datą. Edytujemy część dokumentów jeśli tego wymaga sytuacja i korzystamy z funkcji F11 Operacje seryjne, aby wydrukować wszystkie 70 dokumentów na raz.
Mam nadzieję, że rozwiałem wątpliwości co do zastosowania SB w piekarni
- SB działa w piekarniach, co więcej, na ich potrzeby zostały dorobione specjalne funkcje jak automat do wystawiania WZ i możliwość "trasowania" (układania) faktur robionych z WZ oraz automatycznego wydruku faktur wg trasy, aby kierowca wziął plik faktur i miał je ułożone wg kolejności wydawania na trasie - po szczegóły zapraszam na telefon.
to chętnie z zaproszenie do rozmowy telefonicznej skorzystam i niebawem skontaktuje się, aby szerzej o tym porozmawiać ...
Zwroty z WZ ujemnymi są do zaakceptowania, tylko jak później te zwroty rozliczyć? Do faktury ujemne WZ skompensuje się, ale fizycznie pasowałoby zewidencjonować te zwroty, bo później z części zwrotów powstanie nowy produkt w postaci bułki tartej i po produkcji powinna być ona przesunięta na magazyn wyrobów gotowych, a na pozostałej części zwrotów należałoby wykonać przemiał/utylizację i zarejestrować to w systemie jako stratę (dokument RW). Dlatego tutaj myślałem o dodatkowym magazynie zwrotów, gdzie z założenia miałoby trafiać zwracane pieczywo i później w np cyklach tygodniowych (a na pewno na koniec miesiąca) wartość magazynu miałaby po produkcji bułki tartej i utylizacji reszty wynosić 0 zł. Dodatkowo ewidencja zwrotów mogłaby być wykorzystana w późniejszym czasie do celów analitycznych
Z rozmową telefoniczną sugeruję pośpiech, chyba że sprawa nie jest pilna, bo jutro jestem do 14:30, a potem to będę dopiero 17.08. (urlop, urlopik, urlopunio )
Jeśli chodzi o ewidencję zwrotów i kompensację ilości ujemnych i dodatnich to odbywa się to tylko na wydruku dokumenctu (aby nie generować zbędnych linii na fakturze) - wewnątrz tabeli oraz w kartotekach towarów pozostaje rozbicie...
Jeśli chodzi o dalszą część obróbki (bułka tarta z bułki suchej) to już nie problem, bo mamy stan na magazynie powiększony o te zwroty (sprzedaż ujemna to dostawa), więc można to już rozchodowywać dokumentami RW bądź np zrobić zamianę towaru za towar i przyjąć za 5 bułek 0,5 kg bułki tartej.
No i jeszcze ten magazyn zwrotów - to skąd Pan pobierze towar z ilością ujemną nie ma najmniejszego znaczenia. Można dla zwrotów pobierać bułki z magazynu 3 (Magazyn zwrotów). Oczywiście funkcji "Utylizuj cały magazyn" nie ma, więc sprzątanie tego magazynu 1 w tygodniu musiałoby się odbywać ręcznie (choć można również pomyśleć o odpłatnej wtyczce, robiącej to za użytkownika)...
Z rozmową telefoniczną sugeruję pośpiech, chyba że sprawa nie jest pilna, bo jutro jestem do 14:30, a potem to będę dopiero 17.08. (urlop, urlopik, urlopunio )
Ja też odliczam już dni do urlopu (zostało mi jeszcze 2 tygodnie ).
Właśnie ze względów urlopowych z klientem jestem umówiony we wrześniu, dlatego dopiero po moim urlopie skontaktuje się z Panem (tak po 7.09). Będę wówczas wypoczęty z bardziej otwartym umysłem i z dużym szokiem pourlopowym wracał do rzeczywistości
Wysłany: 2021-06-10, 23:30 Zapytanie o SB w Piekarni
Witam serdecznie!
Ciekaw jestem, jakie były dalsze koleje projektu, jakie wyniki rozmowy? Czy ostatecznie wdrożył Pan u swojego Klienta SB w piekarni?
pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum